Vnetje sečil oziroma mehurja je vnetni odziv na bakterijsko okužbo. V večini primerov je za to kriva bakterija E. coli, ki sicer prebiva v našem črevesju in nam večinoma ne povzroča težav. Seveda, dokler ne zaide v sečnico in posledično v mehur. Bakterija E. coli se oprime stene mehurja in se tam hitro tudi razmnožuje, kar vodi v večini žensk dobro znano tegobo – vnetje mehurja.
Bakterija E. coli je sicer normalen, vedno prisoten prebivalec našega črevesja. Če pa v črevesju primanjkuje »dobrih bakterij«, se lahko bakterija E. coli prekomerno namnoži in nam povzroča težave.
»Dobre bakterije« ali probiotiki
Beseda probiotik izhaja iz grške besedne zveze »pro-bios«, kar pomeni »za življenje«. Za zadosten vnos probiotičnih bakterij lahko poskrbimo predvsem s hrano. Na vašem jedilniku se naj čimbolj pogosto znajdejo naslednja živila:
-
fermentirana zelenjava (kislo zelje, kisla repa),
-
kefir (preverite deklaracijo; narejen mora biti iz kefirjevih zrn),
-
fermentirani jogurti (mlečni, kokosovi, sojini …),
-
pinjenec,
-
vložena zelenjava,
-
kombuča,
-
tempeh,
-
starani siri.
Blagodejen učinek uživanja probiotikov pa okrepimo s prebiotiki. Prebiotiki so snovi, ki v črevesju ustvarijo optimalno okolje za rast in razvoj probiotičnih bakterij. So neprebavljivi ogljikovi hidrati, torej vlaknine, ki pozitivno vplivajo na črevesno floro. Naj se vsakodnevno znajdejo na vašem krožniku:
-
neolupljeno sadje in zelenjava,
-
izdelki iz polnozrnatih žit,
-
kaše (ajdova, ovsena, prosena),
-
stročnice (leča, fižol, čičerika …),
-
lanena semena.
Uživanje probiotičnih bakterij je povezano z delovanjem črevesne flore. Zdrava črevesna flora, ki vsebuje optimalno število bakterij E. coli, pa posledično pomeni manj težav z vnetjem sečil.
Več nasvetov za ravnanje v primeru vnetja sečil pa najdete TUKAJ.